Oké. Intuïtie & Synchroniciteit. Hier gaan we dan.

Ik zat laatst in de auto. Ollie zat achterin, met zijn guitige koppie tegen de achterbank aan. Zijn ogen vredig dicht, hij had een perfecte wandelronde achter de rug. Ik voelde mij ook vredig. De natuur was op zijn mooist, ik had wilde zwijnen gespot èn een buizerd. De zon kwam op, en net op dat moment hoorde ik mijn favoriete nummer éver op de radio: Coldplay.

Ultiem was het, ik voelde het door mijn hele lijf stromen. Alsof er een giechel omhoog wilde komen, zo’n gevoel. Kennen jullie dat? Het gevoel dat het leven even helemaal perfect is.

Soms overvalt het me. Zou het universum mij op deze manier een hintje geven? Zou zij mij hiermee willen zeggen: “Jij bent lekker bezig, Krista!”

 

‘Alsof toeval en betekenis op precies hetzelfde moment samenkomen en heel even knetteren.’

 

(Even ter balans, voor de wat cynische lezer: Ik verslaap me met regelmaat, krijg hete koffie over mij heen en stap in de hondenpoep. Ik ben niet alleen maar Positieve Petra.)

 

Je intuïtie

 

Laten we beginnen met onze intuïtie. Het is een gevoel wat moeilijk te verklaren is.
Het is ondefinieerbaar. Op z’n Jip en Janneke’s uitgelegd is intuïtie de manier waarop je onderbewuste ik, boodschappen doorgeeft aan je bewuste, denkende ik.
Ben je er nog?

Je intuïtie schreeuwt niet, het staat niet met grote wegwijzers aan de kant van de weg. Het is subtiel en fluistert heel zachtjes, je moet dus goed luisteren om het te horen.

 

‘De wereld om ons heen is zoals die is, maar het is onze waarneming die er betekenis aan geeft. Hoe ‘wakker’ je bent en hoe je waarneemt, is wat je intuïtie scherp houdt,’

Schrijft ‘Happinez’ redactrice Evelien. Lees het gerust 2 keer.

 

Om de taal van intuïtie te begrijpen moet je een scherp gehoor ontwikkelen. Een uitdaging in een wereld vol ratio-rumoer. We leven namelijk in een maatschappij waarin ons rationele denken op volle snelheid draait. En ik vraag mij de laatste tijd steeds vaker af: Drijven wij steeds verder weg van ons gevoel?

 

Synchroniciteit

 

Je wilt je inschrijven voor die leuke studie, en net op dat moment is er een kortingsactie. Al tijden wil jij je beste vriendin bellen, en loopt haar prompt tegen het lijf. Je bent gruwelijk te laat, maar net als je bij de overvolle parkeerplaats komt, rijdt er iemand weg.

Voor de één zijn dit simpele toevalstreffers, maar voor de ander is dit toeval met een betekenis, oftewel synchroniciteit. 

‘Er is sprake van synchroniciteit als twee of meer gebeurtenissen min of meer gelijktijdig optreden in een voor de betrokken persoon zinvol verband’, aldus Wikipedia.

 

Carl Gustav Jung

 

De term synchroniciteit is in 1930 bedacht door de Zwitserse psychiater en psycholoog Carl Gustav Jung en betekent letterlijk gelijktijdigheid.

Carl is de geschiedenis ingegaan als de eerste moderne psychiater die erkende dat de menselijke psyche ‘van nature religieus’ is. Hij zag de mens als spiritueel wezen. Jungs ideeën zijn echt ongelofelijk, maar ook zeer complex.

(Ik zou een hele blog alleen al over zijn theorieën kunnen schrijven, maar ik probeer het wederom behapbaar te houden voor jullie.)

Goed, helaas werd er vanaf de 18e eeuw steeds rationeler gedacht. Dus veel wetenschappers in die tijd vonden dit de grootste onzin en hakte zijn theorieën in mootjes. Zelfs zijn grote leermeester Sigmund Freud! 

 

Berust synchroniciteit nu op toeval, of kunnen we er meer achter zoeken?

 

Dit laat ik helemaal aan jullie over.
Maar wat ik jullie wel kan vertellen: mijn leven is een stuk leuker nu ik naar mijn onderbuikgevoel luister, en synchroniciteit ervaar. Want dat is het, je ervaart het. Nog nooit heeft het mij in de steek gelaten, ik kan er tegenwoordig echt volledig op vertrouwen. Het heeft me nog nooit een kant opgeduwd waar ik niet wilde zijn.

‘Eerst zien, dan geloven.’ Dat klinkt voor velen bekend in oren, het is typische Hollandse nuchterheid. Maar is alles wetenschappelijk verklaarbaar? Heus niet.

Let op de kleine dingen. Kijk eens goed om je heen. Ervaar het leven, dender er niet doorheen. Wees bewust van onze aarde, en de bijzondere dingen die ze voor ons in petto heeft. Dat maakt het leven nóg mooier.

Zo. Dit was mijn pleidooi! Zet m op!

 

 

 

Liefs Krista

Hou jij mijn nieuwtjes al in de gaten? Klik hier!